Ik kan het zelf niet en kijk met bewondering naar degenen die het wel kunnen: typen met méér dan twee vingers. Ooit heb ik het op een ouderwetse typemachine geleerd, en dan moest je met alle vingers even krachtig kunnen aanslaan. Petje af voor de toenmalige typistes met snelheden boven de 200!
Sinds de elektrische typemachine is dit niet meer zo bijzonder. Veel mensen bewegen hun vingers nu razendsnel over het toetsenbord, bijna vlugger dan je kunt waarnemen. Sommigen beschikken ook over uiterst soepele duimen, door het werken met smartphones of de voorlopers daarvan met minieme knopjes en soms een draaiballetje.
Op deze manier zijn teksten en berichten in een oogwenk klaar en digitaal beschikbaar. Makkelijk en schijnbaar onmisbaar in deze jachtige maatschappij.

Haastige spoed

Toch heeft die snelheid ook nadelen. Zo gaat het meestal gepaard met de nodige spel- en grammaticafouten. Of heeft dat misschien ook andere oorzaken? Maar daar heb je dan zulke handige correctieprogrammaatjes voor. Die ook wel verkeerde suggesties doen. En die worden in de haast over het hoofd gezien. Soms lees ik whatsappjes of sms-jes die wemelen van de vreemde woorden ondanks of juist dankzij de correctieknop.
En uit recent onderzoek blijkt dat snelheid niet altijd resulteert in begrip. Als mensen tijdens het luisteren naar een presentatie met de pen aantekeningen maken, hebben ze na afloop relatief veel inzicht in de stof. Aantekeningen op laptop of tablet leiden vooral tot feitelijke kennis, maar leveren een minder diepgaand inzicht op. De verklarende factor zit waarschijnlijk in de snelheid: omdat je met de pen niet zo veel kunt noteren, moet je inhoudelijke keuzes maken en de belangrijke informatie selecteren.

Minder weten, meer begrijpen

Vandaag las ik in een blog dat communicatieprofessionals een nieuwe strategie zouden moeten volgen om alle ontwikkelingen in hun vak bij te kunnen houden: minder richten op kennis, meer op inzicht. Geen gek idee, want je kunt toch niet alles weten. De conclusie is klip-en-klaar: laptop, tablet of PC aan de kant en de pen weer in de hand!